Výroba piva
Technologický postup výroby piva
Suroviny na výrobu piva:
· Sladovnícky jačmeň
· Voda
· Chmeľ
· Pivovarnícke kvasinky
· látky, ktoré dodávajú pivu vzhľad a chuť
Výroba sladu
Cieľom výroby sladu je aktivovať enzýmy jačmeňa klíčením a sušením vyklíčeného jačmeňa získať charakterové chuťové a aromatické látky. Čistenie a triedenie jačmeňa- zbavuje sa nečistôt, kovových prímesí a prachu na čistiacej linke. Na koniec sa triedi na sitovom triediči.
Výroba piva zahŕňa tieto operácie:
· 1, príprava mladiny
· 2,kvasenie mladiny
· 3,dokvášanie mladého piva
· 4,ošetrenie piva
· 5, stáčanie a expedícia
Šrotovanie - slad musíme vhodným spôsobom rozdrviť, lebo len tak môžeme vyluhovať v ňom obsiahnuté extrakty.
Vystieranie - šrot sa zmieša s vodou, vystieranie sa robí vo vystieracej kadi. Rozpustné látky prechádzajú zo sladu do vody.
Rmutovane - jeho cieľom je rozštiepenie zložitých nerozpustných látok v slade a ich prechod do roztoku. Ide hlavne o škrob a časti bielok. Vzniká substrát vhodný na kvasenie.
Cedenie - výsledkom rmutovania je rmut, cedením kt. oddelíme extrát- sladinu do mláta. Na tento účel používa cediacu nádobu alebo sladinový filter.
Výroba mladiny - je to medzi produkt pri výrobe piva, vzniká ponáraním sladiny s chmeľom, kt. dodáva pivu charakteristickú chuť.
Varenie sladiny s chmeľom - tento proces sa robí v chmeľovni. Výsledkom varenia sladiny s chmeľom je mladina. Pri varení sa odparuje prebytočná voda a s chmeľu do roztoku prechádzajú cenné látky, ktoré dodávajú pivu charakteristickú chuť. Zároveň sa zničia enzýmy a sladina sa sterilizuje.
Chladenie mladiny - horúcu musíme schladiť na zakvasenú teplotu 4-7 stupňov
Kvasenie mladiny - prebieha v hlavnej časti pivovaru. Ochladená mladina sa potrubím privedie v kvasných nádobách, kde sa zakváša pivovarníckymi kvasinkami. Podľa druhu piva sa nechá 6-12 hod kvasiť.
English version